Ayurveda

Ayurveda saattaa olla ihmiskunnan vanhin lääketieteen muoto.  Sen juuret ulottuvat yli 5000 vuoden taa. Nämä juuret ovat Veda-perinteessä, Intian ikivanhoissa viisauden kirjoissa, jotka Risheinä tunnetut näkijät löysivät. Myötätunnosta maailmaa kohtaan he toivat löytönsä jälkipolville jotta jokainen joka haluaa kehittää sisimpäänsä, voi ammentaa tätä tietoa. Intian keskiajalla poliittinen kuohunta vaikutti myös ayurvedan kehitykseen ja harjoittamiseen. Tuolloin Intiassa vaikuttava Lordi Macaulay määräsi että ainoastaan eurooppalaista lääketiedettä sai käyttää East India Companyn hallitsemissa Intian osissa. Ayurveda menetti hallituksen tuen ja sitä vaalittiin vain piiloon vetäytyneiden antaumuksellisten ayurvedan taitajien toimesta. Tämän vuosisadan alussa kansallismielisyys pääsi jälleen kasvuun Intiassa ja mielenkiinto ayurvedaa kohtaan elpyi. Samaan aikaan lännessä oivallettiin että elämään ja terveyteen liittyy muutakin kuin vain fyysinen olemassaolo.

Ayurveda tarkastelee elämää sen kaikilla tasoilla. Siihen kuuluvat kaikki elämän osa-alueet kuten ravinto, liikunta, jooga, meditaatio, elämäntapa, hieronta ja muut hoidot. Se on noussut nykypäivänä jälleen tietoisuuteen ihmisten kiinnostuessa vaihtoehtoisista ja täydentävistä hoitomuidoista. Ayurveda eli Elämän tiede hoitaa ihmistä kehon, mielen ja sielun muodostamana kokonaisuutena.

Ayurveda opettaa että meillä jokaisella on tiettyjä itselle ominaisia fyysisiä ja mentaalisia taipumuksia jotka määräytyvät hedelmöityshetkellä ja säilyvät läpi koko elämän. Tästä muodostuu henkilökohtainen kehotyyppi. Se kertoo aineenvaihdunnan rakenteen, sekä taipumukset jotka määräävät kuinka kehosi ja mielesi reagoi tietyissä tilanteissa. Se että tiedostat kehotyyppisi heikkoudet ja vahvuudet auttaa sinua ymmärtämään kokonaisuutta paremmin. Ja etenkin kuinka voit käyttää ruokavaliota ja muutoksia elintavoissa vaikuttaaksesi terveyteesi ja hyvinvointiisi. 

Kehotyyppejä (dosha) on kolme. Vata, Pitta ja Kapha. Jotkut meistä ovat yksidoshaisia. Tällöin yksi on hallitseva ja ominaisuudet ovat hyvin selvät. Jotkut ovat kaksidoshaisia (kuten minä). Heillä on yksi dosha hallitseva, mutta toinen on riittävän voimakas vaikuttaakseen merkitävästi heidän elämäänsä. Jotkut ovat kolmidoshaisia. Tämä vaikuttaa yleensä negatiivisella tavalla. Silloin kaikilla doshilla on tapana mennä pois tasapainosta.

Tykkäät tai et, kehotyyppisi jonka olet saanut syntymässäsi, pysyy koko elämäsi ajan. Kehotyyppisi määrittäminen auttaa sinua ymmärtämään miksi teet asiat niinkuin teet ja mitä voisit tehdä asioiden parantamiseksi. 

Kehotyypin määrittäminen ei ole vaikeaa. Googlettamalla läydät hyviä testejä esim navadina.net sivustolta suppean ja laajan testin. Suosittelen silti käväisemään ayurvedakonsultaatiossa.  Kun aloitin tämän ayurvedakoulutuksen, tein siellä saamani testin ja olin selvästi vata. Tein testin uudelleen ja vataa näytti. Ajattelin siis että olen vata, kropan malli vaan ei ole vataa ollenkaan. Siispä käväisin ayurvedakonsultaatiossa ja peruskehotyypikseni selvisi pitta-kapha. Tämä on se joka on minulla mukana koko elämäni. Tuo vata oli ehkä koholla juuri silloin kun testiä itsekseni tein. Myös vuodenajat vaikuttavat kehotyyppiin ja sen epätasapainoon. Oli todella mielenkiintoinen konsultaatio. Asiantunteva lääkäri. Pulssia koittamalla alkoi kertomaan minulle asioita jotka ovat nyt kehossa meneillään. Ja uskomattoman hyvät ruokavalioneuvot sain kapanpäälle. Tässä onkin hauskinta se että opettajani sanoi että jos on saanut syntymässä kaphaa, ei tule koskaan langanlaihaksi! Sitä olenkin ihmetellyt missä mättää! Mutta kyllä täytyy sanoa että oireet on vähentyneet huomattavasti aloitettuani tuon ruokavalion. Rytmihäiriöt vähentyneet viikossa, nukun yhtämittaisesti enkä heräile vähän väliä, närästys on ohi ja kun vielä pääsen kahvista eroon... Tämähän on mielenkiintoinen matka joka jatkuu läpi koko elämän. Ja ihan ilman stressiä! Jos on juhlia niin juhlitaan. Jos tekee mieli niin syödään. Ulkona voi myös käydä syömässä ihan hyvällä omallatunnolla. Aina sitten kotona vaan palailee tähän ruokaan joka parantaa ja hoitaa kokonaisvaltaisesti. Kun oikein nyt pääsen tähän rytmiin kiinni, niin sitten otan mukaan vegaaniruuan. Hiukan olen nyt alkuun ohittanut sitä vegaaniutta, koska on niin paljon opeteltavaa tässä muutenkin. Mutta oikeaan suuntaan olen menossa! 

Olen nyt tietysti lukenut kaikki Ayurvedakirjat jotka käsiini saan! Janesh Vaidyan Kehon ja mielen ayurvedaa-kirjassa oli pari kohtaa jotka jäivät erikoisesti mieleen. Laitan nyt ne tähän sinulle myös mietittäväksi.

" Sielu on ihmiselämän vahvin voima ja se sijaitsee kehossa seitsemän chakran muodossa. Sielun peruatavat ominaisuudet (gunat) ovat Tamas, Rajas ja Satva, joita kolme elementtiä Vata, Pitta ja Kapha hallitsevat. Kyse on kaikissa soluissa mikrotasolla olevista ilma-tuli- ja vesielementeistä. Ayurveda opettaa meille kolmen gunan tasapainottamista elämässämme, ja pitämällä kolme elementtiä tassapainossa - tämä on tie täydelliseen terveyteen."

"Muista että ruoka on energiaa. Yritä syödä sitä suoraan luonnosta sen sijaan että söisit kuolleiden eläimien ruumiita, jotka tuottavat myrkyllisiä energioita mieleen. Älä tee lautasestasi hautapaikkaa, suustasi krematoriota ja vatsastasi kuolleiden eläinten hautausmaata. Sinun tulee muistaa että lautasellasi oleva liha on edelleen kukkasin koristeltu kuollut keho arkussaan."

Tuo teksti on minulle tärkeä. En halua että tunnet tekeväsi väärin jos syöt lihaa, itse koen että kasvisruoka on parempi vaihtoehto. Jokainen syö sitä mitä haluaa. Meillä kotona asuu ihana murunen joka elää makkaralla ja pihvillä sekä jauhelihalla. Itse olen ollut nyt viisi vuotta täysin kasvissyöjä. Punaista lihaa en ole syönyt 17 vuoteen. Siksi tämä ayurvedaruokavalio ei tee tiukkaa toteuttaa. Mutta pienin askelin eteenpäin, jokainen omalla tyylillään! 

Olen niin innoissani täästä Ayurvedasta. Energiahuoneen avauduttua pääsette kokeilemaan ihanaa hoitoa. Tässä olen harjoitushoitoja tehnyt ja palaute on ihan mahtavaa! 

PÄÄ- JA KASVOHIERONTA

- Avaa pään alueen lukkiutumia, poistaa epämiellyttävää kuumuutta päässä, helpottaa päänsärkyä, ehkäisee migreenin tuloa, edistää hiusten kasvua, parantaa näkökykyä, kuuloa ja tuoksujen havaitsemista, stimuloi hermostojärjestelmää ja energiapisteiden toimintaa, edesauttaa energiaratojen, nadien ja marmapisteiden (portti ihmisen elämänenergiaan)  toimintaa, rauhoittaa mieltä ja vähentää yliaktiivisuutta sekä laukaisee stressireaktion pois päältä.

Käytän hoidoissa kotimaisia Frantsilan Ayurvedaöljyjä. Kasvoihin ja päähän Shirodara-kasvohoitoöljyä ja hartioihin Kipuöljyä. Hoito voidaan toki tehdä myös esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyllä jos epäilet että ihosi saattaa reagoida yrttiöljyihin. Hoito alkaa istuen Purokarma-nimisellä hoidolla jossa avataan energiakanavat jalkapohjista, kämmenistä, päälaelta sekä hantäluun kohdalta. Sen jälkeen hoito jatkuu hoitopöydällä leväten. Hiukset öljyyntyvät hoidon aikana joten pipo tai huivi on hyvä varata mukaan. 

Tähän voi liittää myös käsien hoidon. Kädet hierotaan ja pyöritellään Marmapisteet.

Hinta 60e (Käsihoidon kanssa 70e)

KOKO KEHON HIERONTA

Parantaa verenkiertoa koko kehossa, vähentää nivelten jäykkyyttä, rentouttaa lihaksia, ravitsee ihoa. Parantaa immuunipuolustusta sekä puhdistaa kehoa. Notkistaa selkärankaa, sekä parantaa hermoston viestintää. Aineenvaihdunta vilkastuu.

Hoito aloitetaan istuen Purokarmalla.  Sen jälkeen hoitopöydällä leväten. Ensin hoidetaan selkäpuoli ja sitten kehon vatsapuoli. Hoidon kesto n 1,5-2 tuntia. Tässäkin hoidossa käytän kotimaisia Frantsilan Ayurvedahoitoöljyjä. Ihana 'päästä varpaisiin ja sormenpäihin-hoito'!

Hinta 85 e

KIZI-YRTTINYYTTIHIERONTA

Tämä hieronta on samanlainen kuin koko kehon hieronta, mutta kehoa hierotaan lämpimällä Kizi-yrttinyytillä. Yrttien vaikutus kehoon on upea! Nesteet lähevät liikkeelle ja kivut saattavat lieventyä jo hoidon aikana. Käytän nyyteissä luonnosta itse noukkimiani kasveja mm voikukkaa, mesiangervoa, piharatamoa, rohtoraunioyrttiä sekä siankärsämöä. Valmistan nyyytit itse. Tämän yrttinyytin saat mukaasi. Voit käyttää sitä 5 päivää esimerkiksi saunan lämmössä tai lievittämään kipuja esim hartioissa tai selässä. Hoidon kesto n 2 tuntia.

Hinta 90e

KÄSI- JA JALKAHIERONTA

Rentouttava käsien ja jalkojen hieronta Ayurvedisella Yrttiöljyllä on aina paikallaan! Kädet ja jalat hierotaan sekä pyöritellään Marmapisteet. Käsien ja jalkojen pisteet vaikuttavat mm keuhkoihin, sydämmeen, vatsaan, hermoihin, iskiasvaivoihin sekä niveltulehduksiin. Hoidon kesto n 1 tunti.

Hinta 60e

Käy Facebook sivullani Energiahuone Enkelinkosketus. Tykkää sivusta ja saat tietoa tarjouksista!